Συνέντευξη του Γιώργου Σιδέρη στο BANKS.COM.GR και στην Έλενα Ερμείδου

Φορολογικές ελαφρύνσεις και μείωση του συντελεστή εισφορών κατά επτά ποσοστιαίες μονάδες θα έχουμε μέσα στο 2019 τονίζει σε συνέντευξη του στο Insuranceworld.gr o κος Γιώργος Σιδέρης διευθύνων σύμβουλος της Logica Φοροτεχνικής, λογιστής – φοροτεχνικός Α’ τάξης. Το 2019 υπογραμμίζει θα έχει ενδιαφέρον ακόμα και από φορολογικής άποψης λόγω πληθώρας εκλογικών αναμετρήσεων.

Διαβάστε όλη τη συνέντευξη εδω:
Να περιμένουμε αλλαγές στην φορολογία φέτος, θα υπάρξουν εκπλήξεις πιστεύετε; Ποιοι τομείς πιστεύετε ότι χρειάζονται μεταβολές;

ΓΣ: Σίγουρα η φετινή χρονιά έχει αρκετό ενδιαφέρον ακόμα και από φορολογικής άποψης. Ας μην ξεχνάμε ότι λόγω της πληθώρας των εκλογικών αναμετρήσεων που αναμένονται, διαφαίνεται πως ο προσανατολισμός των κυβερνώντων στρέφεται  στην παροχή αρκετών ελαφρύνσεων μετά από όλα αυτά τα δύσκολα μνημονιακά χρόνια που έχουμε βιώσει τόσο σε επίπεδο επιχειρηματικότητας όσο και σε επίπεδο ευρύτερης οικονομίας.

Στο πλαίσιο αυτό έχουμε τη μείωση του φόρου επιχειρήσεων κατά 1%, ο οποίος από 29% έπεσε στο 28%, ενώ μια καλή εξέλιξη για τους επαγγελματίες  που απασχολούν προσωπικό κάτω των 25 ετών είναι η μείωση της καταβαλλόμενης εργοδοτικής εισφοράς του κλάδου σύνταξης κατά 50 % από 1/1/2019.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι ασφαλιστές τι να περιμένουν;

ΓΣ: Αυτό που φαίνεται ότι ενδιαφέρει άμεσα έναν μεγάλο αριθμό ελεύθερων επαγγελματιών, άρα και ασφαλιστών, είναι η μείωση του συντελεστή ασφαλιστικών εισφορών κατά 7 μονάδες, ο οποίος από 27,28% βρίσκεται πλέον στο 20,28%.

Ας μην ξεχνάμε όμως ότι ανάσα αναμένεται να φέρει η ρύθμιση των 120 δόσεων για ληξιπρόθεσμα χρέη, γεγονός που θα ελαφρύνει πολύ τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις.

Από την άλλη πλευρά θα ήθελα να επισημάνω προς τους επιτηδευματίες πόσο σημαντική είναι η  ορθή επιλογή  της νομικής μορφής της επιχείρησης τους, λόγω της πολύ μεγάλης φορολογίας και των εισφορών που πρέπει να αποδίδουν. Για παράδειγμα, στην περίπτωση της ΙΚΕ δεν υπολογίζονται ασφαλιστικές εισφορές μερισμάτων.
Σε αυτό το σημείο λοιπόν θέλω να τονίσω ότι είναι πολύ σημαντικό οι ασφαλιστές κι οι επιτηδευματίες εν γένει να γνωρίζουν και να αξιοποιούν την εκπεσιμότητα που προβλέπουν οι φορολογικές διατάξεις.
Ο ΕΝΦΙΑ έχει γίνει διάσημος. Εκτός από τις βαριές επιπτώσεις που έχει στους απλούς φορολογούμενος τι άλλες έχει, εννοώ στα επαγγελματικά ακίνητα, στις ασφαλιστικές που το επενδυτικό τους χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει ποσοστό ακινήτων; Τι θα μπορούσαν να προσέξουν περισσότερο, μήπως θα υπάρξουν αλλαγές;

ΓΣ: Σίγουρα ο ΕΝΦΙΑ είναι ένας φόρος που ήρθε για να μείνει. Πράγματι οι ασφαλιστικές εταιρείες, λόγω του χαρτοφυλακίου τους επηρεάζονται άμεσα από όποιες μεταβολές προγραμματίζονται και θεσμοθετούνται, καθώς το ποσοστό ακινήτων που διαθέτουν είναι ιδιαίτερα μεγάλο. Αυτό λοιπόν που θα πρέπει να λάβουν περισσότερο υπόψη τους είναι ότι λόγω της αύξησης των αντικειμενικών αξιών σε κάποιες περιοχές θα επηρεαστεί ο ΕΝΦΙΑ που θα βγει τον επόμενο χρόνο.

Πιστεύετε ότι θα υπάρξουν φορολογικά κίνητρα το 2019, ποια μπορεί να είναι αυτά;

ΓΣ: Ήδη υπάρχουν κίνητρα στις επιχειρήσεις που προχωρούν σε προσλήψεις νέων έως 30 ετών, καθώς και μακροχρόνια ανέργων που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του Ο.Α.Ε.Δ.. Συγκεκριμένα,  οι εργοδοτικές εισφορές για τη δημιουργία νέων θέσεων εξαρτημένης εργασίας πλήρους απασχόλησης εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα α) των φυσικών προσώπων που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, β) των νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων προσαυξημένες κατά ποσοστό πενήντα τοις εκατό (50%) και μέχρι το 14πλάσιο του κατώτατου μισθού άγαμου μισθωτού άνω των είκοσι πέντε (25) ετών ανά θέση εργασίας.
Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση μετατροπής συμβάσεων μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης ή συμβάσεων παροχής υπηρεσιών ή έργου, σε συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας πλήρους απασχόλησης.
Στις περιπτώσεις πρόσληψης νέων εργαζομένων το φορολογικό κίνητρο δίδεται για 5 έτη συμπεριλαμβανομένου του έτους πρόσληψης.

Διαβάστε τη συνέντευξη εδώ: https://banks.com.gr/forologikes-elafrynseis-enfia-kai-asfalistes/